Epson vergroot de investering in inkjettechnologie en grijpt een aandeel van 40% van de zakelijke markt in Europa

Epson zet 585 miljoen euro in voor de ontwikkeling en productie van zakelijke inkjettechnologieën, bij geruchten over consolidatie in de markt

Epson vergroot de investering in inkjettechnologie en grijpt een aandeel van 40% van de zakelijke markt in Europa

Een zeer geavanceerde fabriek in de Filippijnen

Epson, het toonaangevende technologiebedrijf dat bekendstaat om zijn lange geschiedenis en expertise op het gebied van printing, visuele, wearable en robottechnologieën, maakt bekend dat de inzet voor inkjet zijn vruchten begint af te werpen en dat het bedrijf sinds het eerste kwartaal van 2017 40% van de zakelijke inkjetmarkt in Europa uitmaakt 1. Deze ontwikkeling vindt plaats op het moment dat analisten druk speculeren over een consolidatie in de branche als gevolg van een algeheel inkrimpende, maar in bepaalde gevallen hoogwaardige en winstgevende, printing markt. Epson, dat zich richt op inkjet als een uitermate flexibele technologie die specifieke zakelijke voordelen levert die andere technologieën op de markt niet bieden, verwacht verdere groei voor de rest van het jaar 2017 en de jaren erna.

De focus van Epson op inkjet, ondersteund door een investering van bijna 400 miljoen euro in nieuwe productiefaciliteiten in Japan en andere markten, wordt nog eens verstevigd met een bedrag van 185 miljoen euro, dat speciaal wordt bestemd ter ontwikkeling van de PrecisionCore-inkjettechnologie van het bedrijf in de komende drie jaar. De introductie aan het begin van het jaar van de Epson WorkForce Enterprise vormt verdere ondersteuning van de inkjetmarkt met hoge snelheid, en volgens analist IDC zal deze lancering een hoog rendement opleveren 2.

Rob Clark, Senior Vice President van Epson Europe, zegt het volgende: 'Onze focus, investeringen en R&D-inzet zijn duidelijk gericht op inkjet, omdat deze technologie zo veerkrachtig blijkt te zijn en grote waarde levert. De technologie is in de afgelopen jaren geheel opnieuw uitgevonden en is nu al bijna 70 jaar van vitaal belang. Ik ben ervan overtuigd dat inkjet steeds verder zal blijven groeien op de zakelijke markt.'

Deze houding vormt de basis van Epson's strategie, die is gericht op een groter marktaandeel van de zakelijke afdruksector in EMEA, met een waarde van 38 miljard euro, zoals voorspeld door IDC 3. Phil Sargeant van IDC geeft de volgende waarschuwing af: '...nu er marktconsolidatie plaatsvindt, zullen er merken verdwijnen en zullen we grote winnaars én verliezers op de markt zien.' De winnaars zullen de merken zijn die voldoende middelen investeren in groeigebieden en die op de meest effectieve manier de concurrentie aangaan voor toekomstige inkomstenstromen.

IDC verwacht verder dat de algehele inkjetmarkt in West-Europa tot 2020 een groei van 10,2% (gecumuleerde jaarlijkse groei) zal doormaken 4. Volgens IDC zal de impact van inkjet op de kantoormarkt blijven groeien, gezien de verwachting dat er meer inktjetprinters aan zakelijke gebruikers verkocht zullen worden. In lijn hiermee heeft Epson zijn aandeel van de zakelijke inkjetmarkt zien stijgen van ongeveer 25% in Q1 2015 tot 40% in Q1 2017 (een stijging van 15%) 5.

'Uit brancherapporten, tests en vergelijkingen blijkt wat wij al heel lang beweren: inkjet streeft andere technologieën voorbij qua prestaties en efficiëntie. Hoewel afdrukken een belangrijk onderdeel van ons leven blijft, zowel thuis als op het werk, kunnen bedrijven die kiezen voor een investering in inkjet tot 99% minder afval, 96% minder stroomverbruik en een 98% kortere onderhouds- en interventietijd behalen 6. Met de innovaties in inkjet pakken we de behoeften van bedrijven vandaag aan en als resultaat hiervan vindt er een verschuiving plaats van laser naar inkjet op de Europese markt voor zakelijk afdrukken', aldus Clark. 'Bedrijven beginnen nu de echte financiële, milieu- en maatschappelijke voordelen te voelen dankzij deze technologie en dat blijkt uit de verkoopgegevens voor de markt voor inkjet in Europa.' 

Naast afdrukken op kantoren blijkt de inkjettechnologie uiterst flexibel op een markt die aan verandering toe is. De technologie zorgt voor een omwenteling in volledige marktsegmenten als mode en decoratieve textielafdrukken, voor verpakkingen en zeer brede borden, waarbij afdrukken in kleine productievolumes mogelijk wordt en kosten en afval worden verminderd.

1. IDC, marktaandeel van printers in West-Europa, 2016
2. IDC, marktaandeel van zakelijke inkjet in West-Europa, 2016
3. Geschatte totale zakelijke EMEA-afdrukmarkt, bron: IDC
4. IDC, marktaandeel van zakelijke inkjet in West-Europa, 2016
5. IDC, marktaandeel van printers in West-Europa, 2016
6. Onderzoek uitgevoerd door BLI, 2017