Epson PaperLab komt naar Europa

Een revolutie in kantoor recycling door afvalpapier via een watervrij proces om te zetten in printpapier

Epson PaperLab komt naar Europa

Amsterdam, 10 november 2016 - Epson, wereldwijd toonaangevend op het gebied van innovatieve technologie, zal PaperLab volgend jaar als primeur in Europa tentoonstellen. PaperLab is 's werelds eerste1 compacte kantoor papierproductie machine waarmee nieuw papier kan worden geproduceerd uit veilig vernietigd afvalpapier2 met minimaal gebruik van water3.

Het PaperLab-concept zal voor het eerst in Europa worden getoond op de CeBIT (Hannover, 20-24 maart 2017) als onderdeel van een uitgebreide demonstratie van Epson’s nieuwste innovatieve, milieu-efficiënte en hoge precisietechnologie voor de werkomgeving. Dhr. Minoru Usui, President bij Epson, zal aanwezig zijn op de CeBIT om PaperLab te presenteren en Epson's nieuwste innovatieve producten voor de werkomgeving te onthullen.

Dhr. Minoru Usui, President bij Epson, merkt op: 'Met de introductie van PaperLab bewijst Epson hoe toegewijd we zijn aan de ontwikkeling van innovatieve, milieu-efficiënte technologie met als doel de gewoontes en praktijken binnen de werkomgeving te transformeren. PaperLab kan afvalpapier binnen de kantooromgeving recyclen via een watervrij proces, waardoor de werkomgeving verandert in een ‘eco-systeem‘ dat zorgt voor een vermindering van de CO2 uitstoot en grotere besparingen op afvalinzameling, -vernietiging en -logistiek. Bovendien zorgt het voor de veilige vernietiging van vertrouwelijke documenten en besparing van water, dat in grote hoeveelheden wordt gebruikt bij het traditionele recyclingproces.'

PaperLab zal binnenkort commercieel verkrijgbaar zijn in Japan. Organisaties kunnen PaperLab gebruiken om papier in verschillende soorten, diktes en maten te maken, van kantoorpapier en visitekaartjes, tot gekleurd papier en papier met een geur. Het introductieschema voor de overige regio’s moet nog worden vastgesteld.

'Als onderdeel van het streven naar duurzaamheid heeft Epson de Environmental Vision 2050 opgesteld, met de doelstelling om uiterlijk in 2050 een vermindering van 90% in de CO2 -uitstoot te bereiken voor de gehele levenscyclus van al onze producten en services', aldus Dhr. Usui. 'Ondertussen is Epson al bezig met de implementatie van een aantal milieuvriendelijke initiatieven als onderdeel van de Epson 25 Corporate Vision, dat gericht is op een langetermijnstrategie voor duurzaamheid. Deze strategie omvat vier aandachtsgebieden: producten, productie, milieubewuste gemeenschappen en nieuwe perspectieven. Als onderdeel van de transformatie van ´commercieel bedrijf´ naar ´maatschappelijk verantwoord bedrijf´, zijn de doelstellingen van Epson erop gericht om klanten efficiënte, compacte, en uiterst nauwkeurige technologieën te bieden.'

Epson heeft reeds belangrijke vooruitgangen geboekt om de milieuvriendelijkheid van al zijn producten en productieprocessen te vergroten. Volgens de duurzaamheidsresultaten in boekjaar 2015 is er tot nu toe een vermindering van 43% in CO2, 33% in afvalemissies en 55% in waterverbruik bereikt.

Kenmerken van PaperLab

1.    Recyclingproces in het kantoor

Normaal gesproken wordt papier gerecycled via een uitgebreid proces waarbij afvalpapier van het kantoor naar een faciliteit voor papierproductie en -recycling wordt gebracht. Met PaperLab wil Epson het recycleproces verkorten en vernieuwen door dit binnen de kantooromgeving te houden.

2.    Veilige vernietiging van vertrouwelijke documenten

Tot dusver huurden bedrijven gespecialiseerde partijen in om vertrouwelijke documenten te vernietigen, of versnipperden ze deze zelf. Met PaperLab kunnen bedrijven documenten echter veilig op het eigen kantoor verwerken, in plaats van ter vernietiging aan een andere partij aan te bieden. PaperLab reduceert papier tot papiervezels, waardoor de informatie op het papier volledig wordt vernietigd.

3.    Snelle productie van verschillende soorten papier

Binnen drie minuten na het invoeren van oud papier en het drukken op de Start knop, produceert PaperLab het eerste nieuwe vel papier. Het systeem kan gemiddeld 14 A4-vellen per minuut produceren, wat neer komt op 6720 vellen in een achturige werkdag. Gebruikers kunnen allerlei soorten papier naar behoefte produceren – van A4 en A3-vellen tot papier van verschillende dikten tot visitekaartjes, gekleurd papier en zelfs papier met een geur.

4.    Ecologische prestaties

PaperLab maakt papier zonder gebruik te maken van water. Normaal gesproken is er ongeveer één kopje water nodig om een vel A4-papier te maken. Aangezien water wereldwijd een kostbare grondstof is, zag Epson het belang in van een watervrij proces.

Daarnaast maakt recycling van papier op kantoor het recyclingproces korter en eenvoudiger. Wat het oplevert voor gebruikers is dat ze minder nieuw papier hoeven aan te schaffen en dat de CO2-uitstoot als gevolg van transport wordt teruggebracht.

PaperLab-technologie

Epson’s fundering van compacte, energiebesparende en hoge precisietechnologie stelt het bedrijf in staat om compacte, energie-efficiënte producten te ontwikkelen die hoge nauwkeurigheid en prestaties leveren. Dankzij ervaring met de productie van printers voor thuisgebruikers, kantoor, en commerciële en industriële sectoren, beschikt Epson over uitgebreide expertise op het gebied van inkt en media, evenals het vermogen om betrouwbare, duurzame en stabiele systemen te produceren.

Daarnaast heeft Epson voor de PaperLab de watervrije Dry Fiber Technology ontworpen, die een nieuwe categorie technologieën omvat.

Dry Fiber Technology bestaat uit drie afzonderlijke technieken: vervezelen, binden en vormen.

Vervezelen

Dankzij een uniek mechanisme, wordt afvalpapier omgezet in lange, dunne katoenachtige vezels. In dit proces worden vertrouwelijke documenten onmiddellijk en volledig vernietigd. Aangezien PaperLab geen gebruik maakt van water, is er geen aansluiting op de waterleiding nodig. In combinatie met het compacte formaat zorgt dit ervoor dat het systeem eenvoudig is te installeren in de backoffice of facilitaire afdeling.

Binden

Verschillende bindmiddelen kunnen worden toegevoegd aan het vervezelde materiaal, om de stevigheid of witheid van het papier te vergroten of om kleur, geur, vlambestendigheid of andere benodigde eigenschappen voor een bepaalde toepassing toe te voegen.

Vormen

Gebruikers kunnen vellen van A4- of A3-papier en zelfs papier voor visitekaartjes produceren dankzij de vormingstechnologie waarmee ze de dichtheid, dikte en het formaat van het papier kunnen bepalen.

Epson streeft ernaar om klanten te helpen de operationele efficiëntie te vergroten door snelle en energiezuinige inkjetprinters te leveren met lage afdrukkosten per pagina. Met de inzet van PaperLab voor het omzetten van afvalpapier in nieuw printpapier, denkt Epson de manier van denken van alle type bedrijven m.b.t. papier fundamenteel te kunnen veranderen.

Bekijk hier de video van het PaperLab concept.


Over Epson

Epson is wereldwijd toonaangevend op het gebied van technologie en zet zich in om mensen, dingen en informatie te verbinden met behulp van oorspronkelijke, doelmatige en compacte precisietechnologie. Het productaanbod van ons bedrijf loopt uiteen van inkjetprinters en digitale printsystemen tot 3LCD-projectoren, multimediabrillen, sensorsystemen en industriële robots, en wij streven naar het bevorderen van innovaties en het overtreffen van de verwachtingen van onze klanten op het gebied van inkjet, visuele communicatie, wearables en robotica.

De Epson-groep, geleid door de in Japan gevestigde Seiko Epson Corporation, telt wereldwijd meer dan 67.000 werknemers in 90 bedrijven en is trots op zijn bijdrage aan de gemeenschappen waarin de groep actief is en zijn voortdurende inspanningen om de milieu-impact te beperken.

www.global.epson.com

Over Epson Europe

Epson Europe B.V., gevestigd in Amsterdam, is het regionale hoofdkantoor voor Europa, het Midden-Oosten, Rusland en Afrika. Met een personeelsbestand van 1700 werknemers behaalde Epson Europe in het boekjaar 2015 een omzet van 1577 miljoen euro.

http://www.epson.nl

Ecologische visie 2050

http://eco.epson.com/

1 Dit is 's werelds eerste papierproductiesysteem dat gebruikmaakt van een watervrij proces.

 2 Het systeem gebruikt normaal A3- en A4-kopieerpapier als grondstof.

 3 Een kleine hoeveelheid water wordt gebruikt om een bepaald niveau van vochtigheid in het systeem te behouden.