Labelinkten van Epson bereiken belangrijke mijlpaal door naleving van de Food Contact Materials

Naleving weerspiegelt de langetermijn commitment van Epson voor de etiketten- en verpakkingsindustrie voor voedingsmiddelen en dranken

Labelinkten van Epson bereiken belangrijke mijlpaal door naleving van de Food Contact Materials

Epson heeft vandaag aangekondigd dat de inkten die worden gebruikt in de SurePress ®inkjetlabelpersen en ColorWorks ®on-demand desktoplabelprinters voldoen aan het EU-verordeningskader ((EG) nr. 1935/2004), de verordening voor goede fabricagemethoden (GMP) ((EU) nr. 2023/2006), de verordening betreffende materialen en voorwerpen van kunststof ((EU) 10/2011) en zijn opgenomen in Swiss Ordinance (SR 817.023.21) betreffende voedselcontactmaterialen voor drukinkt van voedselverpakkingen.

 

De SurePress- en ColorWorks-printers van Epson worden wereldwijd gebruikt door labelfabrikanten en eindgebruikers in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie," aldus Duncan Ferguson, Vice President of Professional Printing and Robotics. "Elk inktsysteem dat voldoet aan de nalevingsvereisten van deze complexe voedingsverordeningen is een enorme prestatie en belangrijke mijlpaal, en geeft wederom blijk van Epson’s toonaangevende rol op het gebied van de digitale productie van label- en verpakkingstoepassingen."

 

Epson’s investering in inkt

Epson is uniek in de wereld van fabrikanten van inkjetprinters en -persen, omdat wij onze inkt zelf produceren. Epson investeert rechtstreeks in systemen en hygiënische processen om de SurePress en ColorWorks inkt te produceren. Onze productiefaciliteiten voldoen aan EU-verordening GMP (EG) nr. 2023/2006 en de overeenkomstige Amerikaanse FDA-vereisten. Daarnaast worden de Epson SurePress- en ColorWorks-inkten geproduceerd in overeenstemming met de risicobeoordelingsprincipes van het HACCP-systeem (Hazard Analysis Critical Control Point), dat van toepassing is op elk stadium van het productieproces.

 

Non-food contact surface printing

Conform het EU-verordeningskader (EG) nr. 1935/2004, zijn de Epson SurePress- en ColorWorks-inkten niet bedoeld voor toepassingen waarbij sprake is van direct voedselcontact en moeten daarom alleen worden gebruikt voor drukwerk op verpakkingsmateriaal en verpakkingsartikelen die niet bestemd zijn voor contact met voedsel, en die fungeren als een functionele sperlaag.

  

Epson is lid van de EuPIA en voldoet aan de richtlijnen voor drukinkten die worden gebruikt voor voedselverpakkingsmateriaal en -verpakkingsartikelen, overeenkomstig de GMP-verordening (EG) nr. 2023/2006 volgens het Europese verordeningskader ((EG) nr. 1935/2004).

 

De inkten van Epson voldoen aan de Swiss Ordinance on Materials and Articles in Contact with Food (SR817.023.21) en de bestanddelen van de inkten zijn geregistreerd of ingediend bij de Zwitserse positieve lijsten A en B, gepubliceerd door de Federal Food Safety and Veterinary Office (FSVO) en goedgekeurd voor het bedrukken van voedsellabels en -verpakkingen.

 

Belang van naleving

Het investerings- en zorgniveau dat Epson heeft laten zien in zijn streven naar naleving van de regelgeving is een maatstaf voor zijn langdurige betrokkenheid bij de voedingsmiddelen- en drankenetiketten- en verpakkingsindustrie. Bestaande Epson SurePress en ColorWorks-klanten kunnen projecten van klanten met vertrouwen uitvoeren in de wetenschap dat de printers die zij in hun productiefaciliteiten hebben geïnstalleerd, in staat zijn om te printen in overeenstemming met de Food Contact Materials regelgeving.