Slimme productie met beide glimmende robothanden aangrijpen

De autonome Epson robots met twee armen helpen Europese fabrikanten bij het ontwikkelen van slimmere assemblagelijnen

Slimme productie met beide glimmende robothanden aangrijpen

De autonome Epson robots met twee armen helpen Europese fabrikanten bij het ontwikkelen van slimmere assemblagelijnen

Epson heeft zichzelf de uitdaging gesteld om veranderingen teweeg te brengen op vier hoofdgebieden met behulp van de kerntechnologieën van het bedrijf. Een van deze gebieden is de productiesector. Door deze uitdaging aan te gaan, hebben we de verleiding weerstaan om op onze lauweren te rusten al 's werelds toonaangevende leverancier van SCARA (Selective Compliance Assembly Robot Arm). We streven namelijk altijd naar het overtreffen van de verwachtingen van onze klanten. Daarom kunnen we nu geavanceerde robotics ontwikkelen die voor een grote omwenteling in het productieproces kunnen gaan zorgen.

Een nieuwe context voor Europese en wereldwijde fabrikanten

Hoewel de productie al sinds jaar en dag is gemechaniseerd, zijn kwantiteit en kwaliteit nog steeds afhankelijk van de menselijke inbreng. Daar gaat verandering in komen. We staan aan het begin van een tekort aan arbeidskracht als gevolg van de steeds verder dalende geboortecijfers in de meest ontwikkelde economieën en stijgende inkomensniveaus in de opkomende economieën.

De hoge kosten in Europa voor resources, energie en arbeid betekenen dat er voor het behouden van de concurrentiepositie op de internationale markten een zeer hoogwaardige productie moet worden geleverd, op een manier die zuinig met middelen omgaat. Deze kloof wordt overbrugd bij slimme fabricage op basis van vernieuwende ICT als geautomatiseerde robotics, RFID en digitale innovaties als het vastleggen van data, cloudcomputing en analyse van big data.

Bovendien worden producten steeds geavanceerder en complexer. Voor veel producten zoals wearable technologie en draagbare apparaten is een zeer precieze en nauwkeurige fabricage vereist die het menselijk vermogen te boven gaat.

Autonome robots met twee armen die 'luisteren, zien en denken'

Epson is baanbrekend in het ontwikkelen van autonome robots met twee armen die kunnen zien, voelen, denken en vervolgens werken.

Voor gewone robots is een specialistische installatie op de productielijn vereist. De autonome robots met twee armen van Epson daarentegen, hoeven van de gebruiker alleen instructies te ontvangen over de onderdelen of andere objecten die moeten worden verwerkt en over het betreffende werkscenario.

Bij een opdracht om twee onderdelen te assembleren maakt de autonome robot met twee armen eerst een driedimensionaal beeld van de afzonderlijke objecten met behulp van de camera's die in het hoofd en de armen zijn geïnstalleerd. De robot 'ziet' de vorm eigenlijk net als een persoon. Vervolgens grijpt de robot de onderdelen met multifunctionele eindeffectoren die net als handen de juiste hoeveelheid druk kunnen aanvoelen. Ten slotte gebruikt de robot de informatie van de camera's en sensors om 'na te denken' over de beste bewegingen die zijn vereist voor het voltooien van de taak. En net als een persoon kan de robot gewone in de handel verkrijgbare gereedschappen gebruiken.

Epson geeft een toekomst vorm waarin het inzetten van autonome robots met twee armen kostenbesparend zal werken in korte productiecycli en op andere lastige gebieden.

Met meer zelfstandige robots wordt de behoefte bij fabrikanten aan dure randapparatuur of complexe programma's voor het automatiseren van de bedrijfsvoering weggenomen. Robots kunnen in plaats hiervan snel en eenvoudig steeds opnieuw worden bestemd voor andere producten en processen.

Gebouwd op basis van ervaring

Bij Epson gaan we altijd uit van onze grootste kracht en expertise, zodat we producten op de markt kunnen brengen die ongeëvenaard zijn in hun soort. Met de ontwikkeling van de autonome robot met twee armen hebben we onze ervaring op het gebied van techniek én van productie met groot succes gecombineerd.

Het hart van dit product wordt gevormd door een van onze drie bedrijfseigen kerntechnologieën: de QMEM-sensortechnologie waarmee Epson een unieke positie heeft kunnen verwerven op een aantal B2B-onderdeelmarkten. Deze zeer responsieve krachtsensoren kunnen waarnemen als menselijke zintuigen, waardoor ze automatisch de kracht kunnen moduleren die op objecten wordt uitgeoefend en ze zeer flexibel kunnen worden aangepast op de productievloer.

Daarnaast is Epson natuurlijk ook een toonaangevende wereldwijde fabrikant van print- en projectortechnologieën, met een verkoop- en serviceapparaat in 53 landen. Om te kunnen voldoen aan de vraag naar onze producten, heeft Epson een groot aantal personen in dienst op internationale productielocaties. Als we derhalve een robot ontwikkelen voor de productielijn, kunnen we daarbij beschikken over miljoenen, zoniet miljarden, manuren (en roboturen) aan kennis voor onze ontwerpen.

Deze ervaring hebben we gebruikt bij het ontwikkelen van pakketten met oplossingen die robots, perifere sensortechnologie, optische robotsystemen, professioneel advies en nog veel meer omvatten.

Wat de toekomst biedt

Epson voorziet grote mogelijkheden voor slimme productie en het Internet of Things (IOT). We willen mensen bevrijden van handenarbeid en hen in staat stellen om hun tijd creatiever en productiever te gebruiken.

Als zodanig is het uiteindelijke doel van Epson om robotoplossingen te bieden voor het automatiseren van het volledige productieproces van grondstoffen tot verzending.

Op andere zakelijke terreinen hebben we al gefocust op de zich snel ontwikkelende robotmarkten voor elektronica, de automobiel- en medische sector. Hiervoor zijn kleinere, intelligentere en technisch zeer geavanceerde producten vereist: de ideale toepassing voor de compacte, lichtgewicht en hoogglanzende precisierobots van Epson.

En laten we natuurlijk ook niet de huisrobots vergeten, maar misschien kunnen we daar een andere keer op ingaan...

Voor meer informatie klikt u hier