3D lenticulaire fotografie

Belgisch fotograaf maakt unieke 3D portretfoto's

3D lenticulaire fotografie

Belgische fotograaf Peter Engelen maakt unieke 3D foto's die je kan bekijken zonder 3D-brilletje. Hij gebruikt hiervoor het principe van lenticulaire fotografie en drukt de foto's af op een Epson Stylus Pro 9900 voor een perfecte kleur en zwart-wit weergave maar ook perfecte precisie afdrukken van 3D lenticulaire foto's.

Photofactory, het bedrijf van fotograaf Peter Engelen, is gespecialiseerd in 3D-fotografie. Het bedrijf is reeds 6 jaar actief bezig met 3D fotografie en lenticulaire  technologie om verbluffende 3D-foto's te maken die je met- of zonder 3D-bril kan bekijken. De fotocamera's die de fotograaf hiervoor gebruikt werden helemaal zelf ontwikkeld. Een 3D-beeld bestaat uit verschillende beelden. Onze hersenen registreren deze beelden en maken er terug 1 beeld van met 3D-perspectief. Peter Engelen is gespecialiseerd in de productie van diverse 3D-producten waarbij de focus voornamelijk ligt op 3D-kaarten en lenticulaire foto's die je al dan niet met of zonder brilletje kan bekijken voor een 3D-weergave.

Geanimeerde 3D-beelden : lenticulaire lens zorgt voor spectaculair 3D-effect

Voor het maken van een 3D-foto maakt Photofactory  gebruik van zelfgemaakte camera's. In 1 shot worden maar liefst tot 12 beelden gedigitaliseerd. Voordat het beeld afgedrukt kan worden is er nog de vereiste pre-productie nodig om die afzonderlijke beelden klaar te maken voor een perfecte 3D-afdruk die je kan bekijken zonder 3D-bril. De lenticulaire lens bestaat uit een rij verticale, half cilindrische lenzen die bovenop de afgedrukte foto wordt geplaatst. De plaatsing ervan is een uiterst precies werkje. 

Wat zo'n lenticulaire lens immers doet is afhankelijk van de hoek van waaruit wordt gekeken en je zal dan ook telkens een andere kijkhoek van het 3D beeld te zien krijgen afhankelijk van je positie ten opzichte van de foto. Bijna alles is mogelijk: product, portret, architectuur,...

3D-afdrukken: elke millimeter telt!

Precisie en calibratie zijn echter essentieel tijdens het afdrukken. Samen met de plaatsing van de lenticulaire lens - die op maat gesneden dient te worden - bepaalt dit of het 3D-effect gelukt is of niet.

Zowel het afdrukken als het plaatsen van de lenticulaire lens is precisiewerk. Er is niet veel afwijking nodig bij de plaatsing van de lens of bij de callibratie tijdens het afdrukken om ervoor te zorgen dat het 3D-effect niet zichtbaar is. 

Peter Engelen is er ook in geslaagd om een groter 3D-effect te bekomen mits het gebruik van dikkere lenticulaire lenzen. Dit versterkt het bewegende effect van de afzonderlijk beelden die in de de foto zijn verwerkt waardoor het effect levensecht lijkt.