Belgische modemerk Musketon ontdekt de Epson SC-F2000

Musketon ontdekt de flexibiliteit van de Epson textielprinter.

Epson’s nieuwste textielprinter biedt onbegrensde creatieve mogelijkheden en flexibele productiemogelijkheden

Achtergrond

Bert Dries, 24 jaar oud, is een getalenteerde illustrator die vijf jaar geleden startte onder het pseudoniem Musketon. Sterk verankerd in de elektronische muziekscene werkt hij als illustrator voor Lektroluv records en ontwikkelde zo het artwork voor menig muzikaal talent. Zo ontwikkelde hij onder andere het artwork voor de Gentse legende en internationaal DJ Dr. Lektroluv. Nadien scoorde zijn illustraties ook bij de Amerikaanse DJ en producer Steve Aoki. Naast illustraties startte hij ook zijn eigen kledinglijn gebruikmakend van zijn illustraties waarbij de Angrybear t-shirts en sweaters van twee jaar geleden zorgden voor naamsbekendheid bij het grote publiek en werkte Musketon ondertussen samen met sportgigant Nike aan het ontwerp van leuke shirts met Nike’s Air Max 90 in de hoofdrol. Ondertussen is Musketon uitgegroeid tot een vernieuwend en fris Belgisch merk met een internationale reputatie.

Huidige situatie en behoeften

Musketon maakt van bij de start gebruik van diverse social media kanalen. In de eerste plaats wordt er op deze manier gewerkt om het potentiële succes van een bepaald design te toetsen bij de community bestaande uit (potentiële) klanten en andere geïnteresseerden. Dit blijken eveneens de kanalen bij uitstek om de verkoop aan te zwengelen en een internationaal publiek aan te spreken.
 Het bedrukken via zeefdruk van t-shirts en sweaters gebeurt meestal door buitenlandse leveranciers omdat de drukkosten voor de beperkte hoeveelheden anders te hoog oplopen.  Om de prijzen van de eindproducten beheersbaar te houden moeten er echter steeds minimum 50 stuks van elk design worden geproduceerd. Voor een beginnend modemerk betekent dit toch dat elke keer opnieuw een bepaald risico moet worden genomen. Het blijft vooraf telkens opnieuw gissen of een bepaald product al dan niet goed zal verkopen. Indien dit niet het geval blijkt te zijn dan moet er toch voor gezorgd worden dat de producten kunnen worden opgeslagen en alsnog verkocht geraken.

Oplossing

Flexibiliteit speelt in vele industriële takken een cruciale rol. Musketon vond die flexibiliteit tijdens het gebruik van de Epson SC-F2000, Epson’s nieuwe textielprinter. Bert Dries legt dit als volgt uit: “Creativiteit is steeds ons belangrijkste focuspunt geweest. Musketon producten zullen nooit een massaproduct worden. Rekening houdend met de beperkte hoeveelheden die we van elk product laten produceren is het dan ook erg belangrijk dat we de productiekosten weten te beperken. Met behulp van de nieuwe Epson textielprinter kunnen we eerst enkele t-shirts bedrukken en deze via onze social media kanalen voorstellen aan ons publiek voordat we een grotere hoeveelheid extern laten produceren. Op die manier testen we het potentieel van een bepaald product en vermijden we het risico op onverkochte producten tot een minimum.”

Voordelen

Bert Dries zet de voordelen van deze werkwijze even op een rij. “De kwaliteit van de Epson SC-F2000 is uitstekend. Als illustrator is het voor mij belangrijk dat de print op het t-shirt er exact uitziet zoals ik ze op het scherm heb getekend. Gedrukt op textiel zien de kleuren er exact hetzelfde uit zonder dat er een beperking staat op het aantal af te drukken kleuren. Voor mezelf als illustrator biedt de Epson SC-F2000 veel meer creatieve mogelijkheden. Die zijn nu eigenlijk onbegrensd. Elk design kan nu makkelijk worden uitgeprobeerd op enkele producten zonder dat we onmiddellijk met een oplage van minimum 50 stuks worden geconfronteerd die mogelijk nadien niet succesvol blijken te zijn. Deze oplossing zorgt voor een flexibiliteit die we eerder niet kenden en waarmee we veel sneller kunnen inspelen op de verwachtingen van ons publiek.”