EPSON BIEDT UA DE IDEALE OPLOSSING

UNIVERSITEIT ANTWERPEN: LAGERE ONDERHOUDSKOSTEN EN HOGERE BESCHIKBAARHEID DANKZIJ NIEUWE EPSON PROJECTOREN

EPSON BIEDT UA DE IDEALE OPLOSSING
Introductie

De Universiteit Antwerpen gebruikt sinds enkele jaren Epson’s EB-G5600 projectoren die om wille van het hoge lichtrendement voor wit en gekleurd licht uitermate geschikt zijn om in grote aula’s in te zetten. De universiteitsgebouwen liggen verspreid over 4 campussen. De integratie van projectoren in het netwerk van de universiteit zorgt ervoor dat de Dienst Nieuwe Media & ICT van de universiteit laat monitoring en beheer van op afstand toe waardoor onnodige verplaatsingen en snelle interventies vanop afstand mogelijk worden.

Achtergrond

De Universiteit Antwerpen (UA) hoort samen met haar partners, de Karel de Grote-Hogeschool, de Artesis Hogeschool Antwerpen, de Plantijn-Hogeschool van de Provincie Antwerpen en de Hogere Zeevaartschool tot de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA). De UA, verspreid over vier verschillende campussen, telt in totaal meer dan 15.000 studenten.

Docenten en professoren zijn de voorbije jaren in toenemende mate audiovisueel materiaal gaan gebruiken tijdens de lessen. In grote aula’s en leslokalen worden hoofdzakelijk projectoren gebruikt. In de resterende lokalen maakt de universiteit gebruik van grote plasmaschermen. In het kader van een raamcontract startte de universiteit in 2004 een intense samenwerking met AV Studio. “AV Studio is een onafhankelijke systeemintegrator van audiovisueel materiaal uit Temse en is verantwoordelijk voor de levering en de installatie van de 200 Epson projectoren die de universiteit momenteel gebruikt. De UA zet voornamelijk de nieuwe Epson  EB-G5600 projectoren in omdat deze uitermate zijn aangepast voor projectie in grote leslokalen en middelgrote aula’s”, zegt Tim Van Gasse, Business Unit Manager bij het bedrijf.

Het raamcontract loopt nog tot 2016.

Huidige situatie en behoeften

De projectoren hebben een even hoog lichtrendement voor wit en gekleurd licht (CLO) dankzij de 3LCD-technologie van Epson. Voor projectie in omgevingen met veel daglicht, zoals aula’s, zijn deze projectoren de ideale oplossing. Dit was echter niet het enige argument voor de Dienst Nieuwe Media & ICT van de UA om voor Epson te kiezen.

“De keuze om Epson projectoren te gebruiken is gebaseerd op onze ervaringen uit het verleden”, geeft Frank Van Coppenolle, Diensthoofd Nieuwe Media & ICT van de UA toelichting bij die keuze. “Daarbij werden we enerzijds geconfronteerd met verwachtingen komende van de docenten en professoren die dagelijks gebruik maken van het materiaal en anderzijds ook met onze eigen behoefte om snel en doeltreffend te reageren bij problemen en voor het onderhoud van de projectoren.”

Voor docenten en professoren is het uiterst belangrijk dat er na het aansluiten van een notebook op de projector zo snel mogelijk een weergave is van het beeld zonder dat daar veel extra handelingen bij komen kijken. De projectoren die vroeger gebruikt werden hadden minstens 3 seconden nodig  om het beeld weer te geven. Voor een aantal gebruikers duurde dit te lang. Vervolgens veranderden zij handmatig de instellingen op de projector of hun computer wat uiteindelijk ervoor zorgde dat de projector niet het gewenste beeld kon weergeven.

“Voor een volle aula zorgt dit soms wel eens voor ongemakkelijke momenten. Dit bevordert zeker niet een vlekkeloze gebruikerservaring, integendeel. De veranderde settings zorgden er vaak voor dat het geheel niet meer werkte. Daarnaast waren wij als ondersteunend departement op zoek naar een oplossing die ons in staat stelt om snel  tussenbeide te kunnen komen indien er problemen waren met één van de projectoren”, verduidelijkt Van Coppenolle.
 

Netwerkprojectoren voor centraal beheer en bijstand

De Universiteit Antwerpen is een stadsuniversiteit verspreid over 4 verschillende campussen. De geografisch spreiding zorgt ervoor dat de Nieuwe Media Dienst & ICT geconfronteerd wordt met enkele specifieke uitdagingen.  De keuze voor Epson netwerkprojectoren leek dan ook evident. De integratie van de projectoren in het universiteitsnetwerk en het vanop afstand monitoren en beheren laten toe om vanop afstand snel problemen te detecteren. 

Voordelen

“In het verleden verloren we vaak veel tijd met de verplaatsing en de interventies op locatie. Voor ons departement is het cruciaal dat we snel en efficiënt onze gebruikers kunnen ondersteunen. Het gebruik van de Epson projectoren zorgt ervoor dat we heel vaak ook oplossingen vinden zonder dat de verplaatsing tot in de aula moeten maken waar de projector zich bevindt”, legt Van Coppenolle uit.

“Ook preventief hebben we nu een uiterst handige tool in handen met de Easy MP Network Projection software van Epson die basisonderhoudstaken detecteert zoals het reinigen van filters of het vervangen van lampen waarmee we de onderhoudskosten kunnen drukken en gelijktijdig ook de levensduur van onze projectoren verhogen.”

De UA vervangt ook regelmatig oude projectoren. Ook hier wordt er aanzienlijke tijdswinst gerealiseerd door de installatie van de nieuwste Epson projectoren.  De EB-G5600 projectoren die de universtiteit sinds 2011 aankoopt, zijn uitgerust met lensshifting. Van deze modellen zijn er op dit ogenblik ongeveer 62 in gebruik. De lensshiftingfunctie van de Epson EB-G5600 projector laat toe om  zowel horizontaal als verticaal de lens te verschuiven over het horizontale en verticale vlak. Hierdoor is het mogelijk de projector niet geheel recht voor het projectievlak te plaatsen en het beeld toch recht op het vlak te projecteren (binnen de grenzen van de mogelijkheden van de lens-shift functie).

Het resultaat is dat de Epson projectoren erg lage onderhoudskosten hebben en uiterst betrouwbaar zijn, het belangrijkste argument voor de Universiteit Antwerpen om voor de aankoop van nieuwe projectoren voor Epson te blijven kiezen.