Epson brengt WO I in beeld tijdens tentoonstelling 'Brugge in Oorlog'

Herbeleef de inval van de Duitsers in Brugge en de raid op de haven van Zeebrugge in 3D

Achtergrond

In 2014 is het honderd jaar geleden dat Duitsland de stad Brugge binnenviel en dat WO I begon.  Brugge herdenkt de Groote Oorlog met drie tentoonstellingen in de Stadshallen, in het hart van de stad. Vanuit een historische en artistieke invalshoek wordt dit wereldconflict niet enkel in zijn Brugse context getoond maar ook in zijn internationale kader geduid. De stad was op zoek naar een partner die over de nodige expertise beschikt om een interactieve installatie te ontwikkelen in 3D waarmee voor de bezoeker de impact van de oorlog in de regio Brugge en Zeebrugge aanschouwelijk kon worden gemaakt. 

Huidige situatie en behoeften

Om de bezoeker ten volle te laten genieten van de geprojecteerde beelden verwachtte de stad Brugge een projector die volle, levendige kleuren projecteert. De 3LCD-technologie van Epson met een hoge witte en kleuren lichtopbrengst (CLO) van 5500 lumen en een WXGA-resolutie zorgt voor een optimale kijkervaring, ook bij daglicht. 

De stad Brugge was op zoek naar een flexibele en eenvoudig te gebruiken professionele installatieprojector. Dankzij een verscheidenheid aan gebruiksvriendelijke installatiefuncties is de Epson EB-G6050W eenvoudig op te stellen en te gebruiken. 

Oplossing

Voor de realisatie van het project ‘Brugge in oorlog’ werkte de stad samen met Procast. Het Oost-Vlaamse bedrijf zorgde voor de Epson projector en de installatie ervan, het 3D-design en de aanstuursoftware. Er werd gebruik gemaakt van een Epson EB-G6050, een performante en makkelijk op te stellen installatieprojector. De projector wordt gebruikt om de bezoeker op een interactieve manier via een touchapplicatie te laten ontdekken waar de bombardementen van WO I plaats vonden in de omgeving van Brugge. Via projectie worden gebouwen en (water)wegen op de plattegrond tevoorschijn getoverd. Deze worden geprojecteerd op een op schaal nagemaakte plattegrond van Brugge en Zeebrugge. 

Ook de aanval op de haven van Zeebrugge wordt op deze manier levensecht gemaakt. De Britse aanval op de havenstad wordt jaarlijks op 23 april, Saint George’s Day, door de Britten herdacht. In 1918 had de raid als doel de vaargeul te blokkeren, zodat Duitse U-boten niet meer konden uitvaren. Tegelijkertijd werd ook de haven van Oostende aangevallen. De bezoeker krijgt op een visuele manier de acties op het terrein te zien en kan zo stap voor stap volgen wat er die dag gebeurde.

Voordelen

Hoge witte en kleuren lichtopbrengst zorgen voor een superhelder beeld, ook bij daglicht.

Gebruiksvriendelijkheid: eenvoudige installatiefuncties. Met de functie voor pixeluitlijning kan de gebruiker beelden tijdens het installeren bijvoorbeeld eenvoudig en effectief uitlijnen voor heldere en correcte projecties.