Flexibele, volledig automatische productie van autosleutels

Spider-robots voldoen aan de strenge voorschriften van de autosector

Voor de volledig automatische productie van autosleutels maakt Huf México gebruik van een speciale machine die een reeks van sleutelsets vervaardigt en verpakt voor voertuigen van Ford en Lincoln voor de Amerikaanse markt.

Strenge en complexe vereisten

Dit stelt zware eisen aan de robots, met inbegrip van het nauwkeurig frezen van blanco sleutels, het hanteren van een breed scala van onderdelen op een enkele machine en het handhaven van een hoge doorvoer zelfs bij zeer beperkte ruimte.

Een flexibele, veelzijdige oplossing

De Spider-robot is ideaal om aan deze eisen te voldoen. Dankzij de plafondmontage en het perfect cilindervormige werkbereik, kunnen componenten van randapparaten vrij en ongestoord bewegen direct onder de robot.

De Epson Spider wordt bestuurd door de Epson Controller RC620+, en de volledige machine wordt centraal bediend via de gebruikersinterface. De gebruiker selecteert simpelweg het te frezen product op het scherm en start de productie. Tegelijkertijd zorgt de intuïtieve RC+-ontwikkelingssoftware van Epson, die tevens een simulator omvat, voor korte integratietijden.

Het automatiseringsproces wordt gedefinieerd op basis van de productstructuur. Een sleutelset bestaat gewoonlijk uit drie sleutels die worden gefreesd uit blanco sleutels:

• Eerste blanco sleutel: dit is een component van de uitklapbare transpondersleutel en vormt de hoofdsleutel die wordt gebruikt door de toekomstige eigenaar van de auto.
• Reservesleutel: de chauffeur kan deze bijvoorbeeld gebruiken als de hoofdsleutel is kwijtgeraakt.
• Parkeersleutel: deze sleutel kan worden gebruikt door de chauffeur van een parkeerservice om de auto op een luchthaven, bij een hotel of bij een evenement te parkeren. Deze sleutel kan echter niet worden gebruikt om het handschoenenvak te openen.

Zodra de blanco sleutels als losse materialen op de transportband zijn geladen, waar ze worden gescheiden en in de juiste richting gelegd, worden ze in een nauwkeurige verificatie- en oppakpositie geplaatst. Als eerste wordt hier een visuele inspectie uitgevoerd. Tijdens deze bewerking controleert een camera het logo in het handvat van de sleutel. Vervolgens is het tijd voor de eerste Spider-robot om aan het werk te gaan.

De robot gaat naar de freesmachine waar deze het werkstuk nauwkeurig positioneert in de freeshouder. Gedurende de freesbewerking wordt de volgende blanco sleutel opgehaald. Door een verticale slag in Z-richting te combineren met een rotatie van 180° om de U-as, pakt de robot vervolgens het afgewerkte onderdeel en vervangt dit door een andere blanco sleutel.

Terwijl de freesmachine de vereiste sleutelvorm vervaardigt, transporteert de Spider de volledig gefreesde sleutel naar de draaieenheid, die het onderdeel naar het werkgebied van de tweede Spider verplaatst. Dit complete werkproces wordt herhaald voor de reservesleutel. Als een bepaalde freesbewerking niet volledig correct wordt uitgevoerd, wordt het desbetreffende werkstuk uit de productiestroom verwijderd als niet-conform onderdeel.

De tweede Epson Spider

De tweede Epson Spider ontbraamt dan de sleutel, meet deze en plaatst hem op de pallet. Om deze taken te kunnen uitvoeren is de robot uitgerust met een enkele grijparm. Een uiterst nauwkeurig analoog meetstation zorgt ervoor dat aan de strenge kwaliteitsnormen van de autosector wordt voldaan.

Tot slot bergt de tweede Epson Spider de afgewerkte sleutels per set op in laden. Tijdens deze bewerking kan de robot vier relatief grote pallets van 300 x 400 mm vullen zonder van lade te hoeven veranderen. Hierdoor kan de vervangingstijd voor laden aanzienlijk worden verkort. De gevulde pallets worden dat vanuit de robot afgevoerd voor verdere automatische verwerking.