Interactieve Epson projector voor weergave bouwtekeningen bij Gemeente Oss

Beter overzicht bouwtekening dankzij groot projectie-oppervlak

Interactieve Epson projector voor weergave bouwtekeningen bij Gemeente Oss

De Gemeente Oss is een voorloper als het gaat om de digitale verwerking van bouwtekeningen voor vergunningen. Als één van de eerste gemeenten in Nederland is zij overgestapt op een volledig digitale omgeving. Sinds kort hebben zijn hun arsenaal uitgebreid met de Epson EB-485Wi projector, waarmee zij bouwtekeningen rechtstreeks op de balie projecteren.

Digitaal traject

Waar vroeger de bouwtekeningen voor het verkrijgen van vergunningen nog fysiek ter inzage werden aangeboden aan buurtbewoners en andere belanghebbenden, kan dat bij de Gemeente Oss sinds 2009 digitaal. Aanvankelijk werden de ontwerpen op computerschermen getoond, maar dat bleek niet altijd even handig. De bouwtekeningen hebben een standaard formaat van 1.189 mm bij 841 mm (A0) en dat kan op een klein computerscherm erg onduidelijk worden. Zeker als je een overzicht van het grote geheel wilt laten zien.

Er is voor dit probleem enige jaren geleden al gekeken naar een oplossing met een projector, maar men concludeerde destijds dat de kosten hiervoor te hoog waren. Het project werd afgeblazen, tot de heer Salimans van de afdeling Automatisering de Misco Expo bezocht en de Epson EB-485Wi onder ogen kreeg. Dit leek wél een haalbare oplossing, zowel financieel als praktisch. Salimans rapporteerde zijn vondst bij de teamleider Bouwen, de heer Jacobs en na niet al te lange tijd werd de projector aangeschaft.

Implementatie

De manier waarop de projector wordt ingezet doet enigszins denken aan een computerinterface uit een sciencefictionfilm: de bouwtekeningen worden horizontaal geprojecteerd op de balie van de afdeling Bouwen, Milieu en Leefomgeving. Zo kan het hele ontwerp in één keer worden getoond, zonder dat de details verloren gaan.

Mensen sturen hun tekening via e-mail in, dus het traject is vanaf het begin al digitaal. Tekeningen per post insturen kan ook nog altijd, maar dan wordt er door de gemeente een scan gemaakt, zodat de bezichtiging alsnog digitaal kan gebeuren. Dat de gemeente Oss hierin een pioniersfunctie vervult, blijkt wel uit het feit dat veel andere gemeenten komen kijken naar de oplossingen die in Oss worden gebruikt.

Tevreden bezoekers en tevreden medewerkers

De bezoekers van het gemeentehuis zijn erg te spreken over de projectiebalie. Bea Theunisse, (senior) medewerkster Frontoffice Bouwen, Milieu en Leefomgeving bij de gemeente Oss vertelt: “Mensen reageren erg positief als ze de tekeningen op de balie geprojecteerd zien. Ze vinden het leuk, mooi en voornamelijk veel duidelijker dan een computerscherm. Toen we computerschermen gebruikten, werd er vaak gevraagd naar de originele papieren tekening. Nu is dat helemaal niet meer zo.”

Ook de medewerkers van de gemeente zijn blij met de projector. “Hoewel er weinig verandert aan de werkzaamheden van onze medewerkers, is het natuurlijk fijn om een goede service te verlenen en bezoekers tevreden weg te zien gaan.”

Toekomstmuziek

De Epson EB-485Wi is een interactieve projector. Dat wil zeggen dat je met speciale pennen onderdelen van de projectie kunt inkleuren, arceren of omcirkelen. Op dit moment maakt de afdeling Bouwen, Milieu en Leefomgeving van Oss daar nog geen gebruik van, maar daar zal binnen afzienbare tijd verandering in komen. Theunisse: “De interactieve pennen zullen het net weer even makkelijker maken om bepaalde onderdelen van een ontwerp te high-lighten of te verduidelijken. En hoe duidelijker wij aanvragen toe kunnen lichten, hoe beter geïnformeerd een bezoeker weer naar huis zal gaan.”