Interactieve projectoren en moderne schoolborden voor Minkema Collega

57 Epson EB-485Wi projectoren op nieuwbouwlocatie Minkema College

Interactieve projectoren en moderne schoolborden voor Minkema Collega

Schafte de NS al meer dan een decennia geleden de koffiekarretjes af, op het Minkema College aan de Minkemalaan in Woerden reden deze tot voor kort nog volop rond. Op de karretjes geen koffie-en theekannen, maar een projector en een pc. Leraren die gebruik wilde maken van een projector tijdens hun lessen, konden één van de tien koffiekarretjes reserveren. In het nieuwbouwpand aan de Minkemalaan hebben de koffiekarretjes plaatsgemaakt voor een Epson EB-485Wi interactieve projector. In combinatie met een traditioneel schoolbord in een nieuw jasje (YouFlex), zijn op het Minkema College in totaal 57 lokalen van deze combinatie voorzien en kunnen leraren zowel schrijven als projecteren op het schoolbord.

Koffiekarretjes reden af en aan op Minkema College

Het Minkema College is een school voor openbaar voortgezet onderwijs in de gemeente Woerden. De school biedt de leerwegen gymnasium, atheneum, havo en vmbo aan. Het Minkema College heeft twee locaties, de Steinhagenseweg en de Minkemalaan. De locatie Minkemalaan heeft onlangs plaats gemaakt voor nieuwbouw. Voor het Minkema College tijd om ook de AV-oplossingen te moderniseren.

“In het oude pand waren er tien koffiekarretjes beschikbaar met op elk van de karretjes een projector en een pc”, vertelt Rob Delissen, Hoofd IT bij het Minkema College.

“Leraren konden deze karretjes reserveren en meenemen naar het lokaal waar ze les gaven. De projectoren en pc’s waren van diverse fabrikanten waardoor de leraren elke keer een ander type apparaat moesten bedienen. Daarnaast kwam het regelmatig voor dat leraren een reservering vergaten te maken. Ook was de oude apparatuur erg kwetsbaar, niet handig bij het voortdurend verplaatsen”, aldus Delissen.


 

Uitgebreide testperiode leidde Minkema College naar Epson

Een jaar voordat het Minkema College het nieuwbouwpand zou betrekken zijn zij een testfase ingegaan waarbij leraren een drietal installaties gedurende een jaar konden testen. Leraren hebben TFT-schermen, Epson EB-485Wi projectoren en smartboards aan een test onderworpen.

Delissen vertelt: "Het belangrijkste voor mij is dat leraren en leerlingen prettig werken met de gekozen oplossing. Uiteraard ben ik met dit in het achterhoofd, de kwaliteit-prijsverhouding daarbij niet uit het oog verloren. Wij hebben uiteindelijk voor de oplossing van Epson in combinatie met de YouFlex. De TFT-schermen waren prachtig, maar veel te duur. Het nadeel van een smartboard is dat je er niet op mag schrijven. Voor de leraren was het dan ook belangrijk dat de nieuwe oplossing gebruikt kan worden in combinatie met een te beschrijven schoolbord."

Schrijven en projecteren op één bord

Het advies van Yield Projecten B.V. heeft het Minkema College mede doen besluiten om voor de interactieve Epson EB-485Wi projectoren in combinatie met een presentatiesysteem YouFlex te kiezen.

Delissen licht toe: “Het fijne aan de interactieve projector van Epson is dat deze projecteert op een whiteboard waar ook met een stift gewoon op geschreven kan worden. Wij hebben gekozen voor het YouFlex presentatiesysteem die bestaat uit vijf vlakken, waarbij het middenvlak voorzien is van de Epson EB-485Wi projector. De buitenste vlakken zijn te beschrijven met whiteboard-stiften, terwijl het middenvlak beschreven kan worden met de digitale ‘inkt’ van de Epson-projector. Op deze manier hoeft een leraar zijn huiswerkopdrachten dus niet op het gedeelte te schrijven waarop wordt geprojecteerd.”

Delissen is van mening dat het Minkema Collega met de gecombineerde inzet van de Epson EB-485Wi projectoren en de YouFlex presentatiesystemen klaar is voor de toekomst.

“Ik ben ervan overtuigd dat interactieve projectie nodig is om leermiddelen op hun best te kunnen inzetten. De inzet van bijvoorbeeld audio, video en educatieve software maakt een les nu eenmaal interessanter om te geven én om te volgen.”