Interactieve projectoren in het onderwijs

Het klassieke schoolbord en de bijbehorende krijtjes verdwijnen

Interactieve projectoren in het onderwijs

Het Veurs Lyceum is een moderne, kleinschalige school voor atheneum en gymnasium, havo en mavo met circa 800 leerlingen, 70 docenten en 20 onderwijsondersteunende medewerkers. Bij het Veurs Lyceum staat ICT hoog in het vaandel. Zij zijn jaren ICT-voorhoedeschool geweest. Met subsidie van de overheid heeft het Veurs Lyceum als voorhoedeschool een uniek leercentrum met 80 pc’s kunnen inrichten. Met de glasvezelverbinding heeft iedere leerling inmiddels ook toegang tot snel internet. Dit jaar werden de eindexamens op het Veurs Lyceum voor het eerst digitaal afgenomen.

Huidige situatie en behoeften

“Voordat de projectoren hun intrede deden maakte het Veurs Lyceum in de klas gebruik van whiteboards. Toen er begin 2000 behoefte was aan het projecteren van PowerPoint presentaties zijn wij op zoek gegaan naar passende oplossing.” vertelt Patrick Verver systeembeheerder bij het Veurs Lyceum. “Wij hebben een Epson projector aangeschaft en in onze video conference ruimte geïnstalleerd. Toen ICT zijn intrede deed in het onderwijs, groeide bij onze leraren de behoefte om ook presentaties in de klas te kunnen geven en om filmpjes af te kunnen spelen.”

Oplossing

Op het Veurs Lyceum hangt in ieder klaslokaal een Epson projector, deze zijn permanent aan het plafond geïnstalleerd. “In meerdere lokalen maken wij gebruik van short throwprojectoren van Epson. Omdat wij niet overal evenveel ruimte hebben kunnen wij met deze projectoren ook vanaf geringe afstand projectoren. Wij hebben destijds voor Epson gekozen omdat de lampen eenvoudig te vervangen en betrouwbaar zijn. In elke projector wordt eenzelfde type lamp gebruikt wat betekent dat wij er maar 2 à 3 op voorraad hoeven te hebben.” beschrijft Verver. Deze projectoren zijn al de 4e generatie Epson-projectoren die wij gebruiken. Momenteel gebruiken wij de EMP-serie, welke in de toekomst waarschijnlijk vervangen zullen worden door een projector uit de huidige EB-serie. Sinds kort zijn daar ook de interactieve ultra short-throw projectoren bijgekomen.“

De interactieve ultra short-throw projector is in eerste instantie ingezet om een leraar met lichamelijke beperkingen toch nog zijn werk te kunnen laten doen. “Een minder leuke aanleiding om in aanraking te komen met een nieuw Epson product, maar wel één die zijn vruchten heeft afgeworpen. Met een actieve tablet, die onderdeel uitmaakte van het gehele systeem in de klas, kon de leraar vanachter zijn bureau lesstof op het “bord” schrijven, dit werd door de projector geprojecteerd en de leerlingen konden gewoon schrijven op het interactieve oppervlak. De leraar voegde hier vanuit zijn stoel zijn commentaar en/of verbeteringen aan toe. Een mooie samenwerking tussen verschillende producten. Daarnaast kan ik niet ontkennen dat er ook behoefte voor meer interactiviteit in het klaslokaal was. De ontwikkelingen op ICT-gebied in het onderwijs staan niet stil en met de komst van interactieve schoolborden en projectoren hebben wij bij onze leverancier ITS-computers uit Leidschendam aangeklopt voor advies. ITS-computers adviseerde ons destijds de interactieve ultra short-throw EB-450Wi projector.” aldus Verver. De EB-450Wi is een voorganger van de huidige EB-475Wi en EB-485Wi projectoren.

Voordelen

Het Veurs Lyceum heeft bewust gekozen voor interactieve projectoren in plaats van interactieve schoolborden. Volgens Verver is het voordeel van de Epson interactieve projectoren dat de bestaande whiteboards niet vervangen hoeven te worden. Het bord blijft beschrijfbaar met een stift en daarnaast verandert de projector het standaard bord in een interactief oppervlak. Ook docent wiskunde Frank van Leeuwen is te spreken over het gemengd gebruik van de projector.

“Huiswerkopdrachten schrijf ik op het bord en de projector gebruik ik voor uitleg van de lesstof. Met de interactieve projector van Epson kun je leerlingen meer betrekken bij de les. Ruimtemeetkunde is een lastig onderdeel van het vak wiskunde en het is dan ook fijn om dit met behulp van de projector te kunnen visualiseren en verduidelijken. Net als dat ik bij het onderdeel analyse merk dat het helpt als ik aan het bord kan staan en leerlingen kan laten zien wat er gebeurt als je een grafiek verschuift. Ik merk dat leerlingen dit fijn vinden. Voordat wij de interactieve projector tot onze beschikking hadden zat ik achter mijn computer, een meer afstandelijke en voor mij minder prettige manier van lesgeven. Als je voor het bord staat kun je de interactie met de leerlingen aangaan. Daarnaast zijn leerlingen gewend om met interactiviteit om te gaan. Zij doen niet anders.”

Verver vervolgt, “In eerste instantie was ik sceptisch over interactieve projector van Epson. Ik heb met een afstandsbediening, die ook op een infraroodlamp werkt, geprobeerd de werking van de pen te verzaken. De EB-450Wi is hier niet gevoelig voor en is niet te chanteren. In tegenstelling tot andere merken waar het wel lukte. De Epson projector heeft wat dat betreft mijn verwachtingen overtroffen.” vertelt Verver lachend. Van Leeuwen geeft aan dat de leerlingen in het begin ook even wilde kijken hoe een dergelijke interactieve projector nu precies werkte. “Ze kwamen het interactieve oppervlak van dichtbij bekijken, maar kwamen tot de conclusie dat er geen techniek in het bord zit, maar alles uit de projector komt.”

Een ander voordeel is volgens Verver dat je met ultra short-throw projectoren geen hinder hebt van schaduwval omdat de interactieve projector dicht op het whiteboard projecteert. Daarnaast zijn de interactieve projectoren snel te installeren omdat de projector niet afgestemd hoeft te worden op een bord. ITS-computers kon er daarom vier per dag installeren terwijl ze in eerste instantie hadden geschat er twee per dag te kunnen installeren. “Het is een kwestie van ophangen en klaar is kees. Qua manuren bespaar je dus zeker kosten als je het vergelijkt met een projector en een schoolbord.” zegt Verver. Het Veurs lyceum heeft 5 ultra short-throw EB-450Wi projectoren in gebruik. Verver verwacht dat hier de komende jaren nog zeker een aantal nieuwe EB-475Wi of EB-485Wi projectoren bij gaat komen.”

“Van leraren krijgen wij complimenten over de kwaliteit en werking van de Epson projectoren. Wat wij wel merken is dat nog niet elke leraar bekend is met alle interactieve mogelijkheden en digitale ontwikkelingen. De productontwikkelingen gaan hard, maar de kennis van leraren gaat iets minder hard. Wij blijven daarom werken aan het optimaliseren van de productkennis van de leraren. Een aantal van de jongere docenten beweert dat ze geen les meer zouden kunnen geven zonder projector. Zij zijn zeer geënt op techniek. Ik ben dan ook benieuwd waar Epson ons de komende jaren mee gaat verrassen.” sluit Verver af.