Persoonlijk en lekker – muesli met persoonlijke accenten

In Kölln-Haferland drukken klanten hun eigen muesli-etiketten af met een etikettenprinter van Epson.

Persoonlijk en lekker – muesli met persoonlijke accenten

Een eigen muesli samenstellen en voorzien van een persoonlijk etiket – dit en veel meer kan men in Kölln-Haferland. Het traditionele bedrijf biedt in haar vlaggeschipwinkel in het centrum van Hamburg oud en jong een gastronomische ervaring rond de populaire haverspecialiteiten.

Wie kent ze niet, de havervlokken van Kölln? In Haferland in de Steinstraße in het hart van Hamburg komt het traditionele merk, dat intussen meer dan 30 verschillende producten aanbiedt, tot leven.

De vlaggeschipwinkel verrast zijn gasten met een speciaal concept, een mengsel van full-time gastronomie, productie en winkel. De natuurlijke ingrediënten en de hoge kwaliteitsnormen, waarvoor de Kölln-producten inderdaad staan, weerspiegelen zich in de winkel hoofdzakelijk in de inrichting die bestaat uit natuurlijke materialen.

De bezoekers kunnen deelnemen aan evenementen zoals de productie, een pauze nemen in de delicatessenzaak en aan de bar van de winkel een breed scala aan eten en drinken vinden - naast diverse muesli-varianten, bijvoorbeeld zoete taarten en hartige quiches die één ding gemeen hebben: haver als basisingrediënt.

Volledig in de trend ligt ook de mogelijkheid om op de plaats waar muesli gemaakt wordt, een persoonlijke muesli samen te stellen en het eigen mengsel gelijk te voorzien van een zelf gemaakt etiket.

Haferland bouwt ook de basis voor verschillende acties en partnerships. Zo kwam HSV al als "ontbijtpartner" in actie en uit de samenwerking met het om de hoek gelegen "Chocoversum" ontstond onder andere het speciaal mengsel "Edele choco muesli". Ook met scholen van Hamburg is een samenwerking gepland. Schoolklassen kunnen dan in de productie alles leren over haver en aan bak- en kookworkshops deelnemen.

Opening in het jaar 2014

In juni 2014 werd Kölln-Haferland plechtig geopend. Plannen voor een dergelijk vlaggeschipwinkel bestonden in het huis Kölln reeds sedert het jaar 2009. In deze specifieke context wilde men de diversiteit van het kernproduct haver tonen en met de traditionele waarden van het reeds in 1820 door Peter Kölln opgerichte bedrijf, dat vandaag de dag telt ongeveer 300 medewerkers telt, in verband brengen.

Daarvoor was Hamburg als plaats voor de in Noord-Duitsland gewortelde firma de eerste keus – de grootstad beschikt over een groot recruteringsgebied en de beoogde doelgroep is goed vertegenwoordigd.

Als dan eind 2013 eindelijk ook de geschikte locatie gevonden werd, een typische winkel van 340 vierkante meter groot met veel etalage-oppervlak in het midden van de City, werd het project Haferland, waarin Kölln ongeveer een miljoen euro geïnvesteerd heeft, onder hoge druk geïmplementeerd.

Talrijke partners, raadgevers en leveranciers namen daaraan deel. Onder het leadership van de marketingmanager van Kölln, Jörg Büttner, ondernam een groot Hamburgs agentschap de realisering van het concept. De keuze van de hard- en software evenals de creatie van de multimedia-contents en de sjablonen op het aanraakscherm, dat de etikettenprinter aanstuurt, lagen bij de communicatiespecialisten Albert Bauer Companies.

Uitgebreide vereiste specificaties

„Het was een hele uitdaging om onder de tijdsdruk de juiste hard- en software voor Haferland te selecteren“ licht Soenke Ledtje van Albert Bauer Companies toe. Zo moeten bijvoorbeeld de beide beeldschermen in de mediawand en de monitor in de etalage de klok rond operationeel zijn. Ze wijzen de bezoekers van Haferland en voorbijgangers softwaregestuurd onder andere op verschillende acties en leveren informatie over de Kölln-producten.

„Voor gezamenlijke apparaten waren er omvangrijke vereiste specificaties en zo ook voor de etikettenprinter“ gaat Ledtje verder. Daarbij kwam het er vooral op aan dat de printer in kleur kan afdrukken en dat hij ook robuust, eenvoudig te gebruiken, compact en monteerbaar zou zijn, omdat het apparaat bij dagelijks gebruik achter een afdekking zou verdwijnen. Daartoe moest de printer materialen in de vorm van rollen kunnen verwerken, moest het onderhoud eenvoudig zijn en moest uiteraard de prijs-kwaliteitsverhouding kloppen.

„Ik vroeg onze unit-manager "drukwerk" om via onze zakelijke partners van etikettenspecialist Niesel-Etikett op de beurs Imprint in Hannover uit te kijken naar een geschikte etikettenprinter - hij meldde zich bij mij aan met het gegevensblad van de Colorworks C3500 van Epson. De printer kan dankzij de uitvoersnelheid van maximaal 103 millimeter per seconde de etiketten ook bij hoge opkomst van klanten snel genoeg produceren, de kwaliteit is goed en de inkt is duurzaam en vermengt niet. Zo was de beslissing snel genomen“ legt Ledtje uit „ook de installatie en inbedrijfneming van de ColorWorks C3500 verliep zonder problemen – een groot voordeel gezien het krappe tijdsbestek.“

Aantrekkelijk: Persoonlijke etiketten voor muesli-mengsels

De mogelijkheid om de eigen, persoonlijke muesli van zijn wensen, inclusief etiket, samen te stellen, is voor vele klanten de aantrekkingskracht van de shop. In de havermolen, die het kernstuk vormt van de vlaggeschipwinkel en die overigens speciaal voor Haferland gebouwd werd, kan men tussen drie verschillende basismengsels kiezen. Aan de plaats waar muesli gemaakt wordt, staan dan 15 extra ingrediënten, de toppings, ter beschikking, waaruit men zijn drie lievelingscomplementen kan kiezen - van vitaal-kern-mengsel over gebleekte amandelen met honing en zout tot "Zebrakreiseln": er is voor elke smaak wat wils.

Wanneer de muesli volledig samengesteld is, volgt het afdrukken van het persoonlijk etiket. Daartoe kiest de klant via het aanraakscherm gewoon tussen momenteel drie verschillende basisdesigns, die beschikbaar zijn in het Duits en het Engels. Dit kan men voorzien van de eigen tekst. Dan verricht de Epson ColorWorks C3500 onopvallend zijn werk achter zijn speciaal gemaakte afdekking. Het afgedrukte etiket kleeft de klant daarna op zijn zakje met muesli.

Zo wordt het eigen muesli-mengsel bijvoorbeeld een aantrekkelijk geschenk met een persoonlijke noot. „Bijna elke klant, die zijn persoonlijke muesli-mengsel samenstelt, gebruikt ook de kans om een persoonlijk etiket af te drukken“ zegt Jessica Poek, de filiaalmanager van Haferland. „Beide worden door de klant heel goed geapprecieerd en genieten een toenemende populariteit“. Het vervangen van de kleurpatronen evenals het navullen van het etikettenmateriaal kan na korte instructie uitgevoerd worden door het winkelpersoneel. „Een echt eenvoudige taak“ prijst Jessica Poek.

Kölln-Haferland wordt beleverd en ondersteund door:

Niesel Etikett - Detlef Niesel e.K.

Hamerkampstrasse 14
32278 Kirchlengern
E-mail: info@niesel.de
Website: www.niesel.de