Verkorting van cyclustijden tot 30 seconden bij Zorn

SCARA-robots versnellen productie

Als het aankomt op buitengewone nauwkeurigheid en krachtige verlichtingssystemen, spreekt Zorn vaak een woordje mee. Het Duitse bedrijf vervaardigt al 50 jaar miniatuurlampen die speciaal zijn ontworpen voor de medische sector.

Perfect tot in het kleinste detail

Uiterst nauwkeurige lampen van dit type vereisen de allerhoogste kwaliteits- en betrouwbaarheidsniveaus, tot op het kleinste detail. Om aan de vereisten van deze uitzonderlijke producten te kunnen voldoen, moesten uiterst complexe, volledig automatische en halfautomatische systemen worden ontwikkeld en gebouwd, speciaal voor de productie.

De robots moesten niet alleen buitengewoon nauwkeurig zijn, maar moesten ook zo snel mogelijk werken om de vereiste doorvoer van de lijn te kunnen realiseren.

Een complexe, delicate procedure

Op de twee handmatige werkstations worden de lichtelementen voor de lampen in speciaal op maat gemaakte frames geplaatst, die 'boots' worden genoemd. In de volgende stap worden de gloeidraden vanaf de bovenkant in de open lichtelementen geplaatst. De draden zelf bestaan uit wolfraamdraadjes van slechts 0,1 mm en de aansluitingen voor de bedrijfsspanning. Deze aansluitingen worden langs mechanische weg bevestigd met een glasparel.

Elke boot bevat 22 nesten met elk één lamp. De gevulde boots worden vervolgens via een lift naar de robotcel overgebracht. Een laserscanner controleert of elk nest een lichtelement bevat. Nadat deze controle is voltooid, wordt de voorgemonteerde component in een trommel op de draaitafel geplaatst.

Het geheel wordt via de draaitafel naar de lasmachine overgebracht. Daar wordt het lichtelement aan een apart geleverde kleine glasbuis gelast, de zogenaamde "pomp". Een Epson SCARA-robot verwijdert de glazen onderdelen uit het lasstation met behulp van een draaigrijper.
Het onderdeel wordt vervolgens overgebracht naar een ander station voor kwaliteitscontrole. De lamp wordt gescand door twee camera's die loodrecht op elkaar staan en er wordt gecontroleerd of de glascorpus correct is gelast en de gloeidraad 100% correct past.

Als de beweging van het lichtelement naar de testpositie van de lamp vóór de camera's onnauwkeurig is, zijn de testresultaten mogelijk enigszins vertekend vanwege de afwijkende positie, waardoor een groot aantal onderdelen wordt afgekeurd en de efficiëntie van het systeem afneemt. Het geïntegreerde beeldverwerkingssysteem van Epson, daarentegen, staat garant voor nauwkeurige resultaten en een minimaal aantal afgekeurde onderdelen.

Afhankelijk van het resultaat van de laatste kwaliteitscontrole plaatst de robot de lampen in de aangewezen positie, van waar zij naar de volgende werkstap worden overgebracht.