Alle citaten zijn overgenomen uit het artikel ‘TURN DOWN THE HEAT’ van National Geographic Creative Works.

“Wat er in het Noordpoolgebied
gebeurt, blijft niet in
het Noordpoolgebied”

© Jasper Gibson

Het is tijd voor

TURN DOWN THE HEAT

De zoektocht van één vrouw om klimaatverandering te begrijpen

“Het Noordpoolgebied smelt letterlijk voor onze ogen.”

Permafrost is een dikke bevroren laag grond die voornamelijk gevonden wordt in poolgebieden. De grond bevat twee keer zoveel koolstof als de atmosfeer.

Terwijl het ijs smelt door de opwarming van de aarde vormen er zich Arctische meren. Deze meren zijn natuurlijke vergisters die micro-organismen omzetten in methaan, een veel krachtiger broeikasgas dan koolstofdioxide.

Inzicht in de gevolgen van het ontdooien van permafrost en de impact van smeltende poolmeren die methaan uitstoten, is zeer belangrijk geworden voor een beter begrip van de klimaatverandering.

© Jasper Gibson

“Tot wel 10 procent van de voorspelde opwarming van de aarde deze eeuw kan veroorzaakt worden door smeltende permafrost”

Het Noordpoolgebied warmt twee keer zo snel op als de rest van de aarde en het onderzoek van Katey Walter Anthony heeft aangetoond dat de poolmeren vijf keer zoveel methaan uitstoten dan tot nu toe werd aangenomen.

De uitstoot van deze meren, ook wel bekend als thermokarst-meren, zal naar verwachting in 2050 het hoogst zijn. Het duurt slechts één jaar totdat deze krachtige broeikasgassen opgenomen zijn in onze wereldwijde atmosfeer.

Er wordt 2x zoveel koolstof
gevonden in permafrostlagen
dan in de atmosfeer.

Er wordt 5x meer methaan
uitgestoten door poolmeren dan
tot nu toe werd aangenomen.

Voor 2050
zal de Noordelijke IJszee
niet meer bevroren zijn tijdens
de zomermaanden en de ijsberen
sterven mogelijk uit in het wild.

10%

van de opwarming van de aarde
in deze eeuw kan het gevolg zijn
van ontdooiend permafrost, waardoor
de gehele aarde wordt beïnvloed.

De temperatuur zal binnen 100
jaar met 4 graden stijgen vanwege
koolstofemissies door fossiele brandstoffen.

CO2

-uitstoot wordt geproduceerd door
de verbranding van fossiele brandstoffen
om energie op te wekken.

De CO2-uitstoot wordt verminderd
als er wordt gekozen voor
energiebesparende technologie.

“De meeste ijsberen zullen bijvoorbeeld uitsterven in het wild aan het einde van deze eeuw.”

De vraag is niet meer of het Noordpoolgebied smelt, maar hoe snel. NASA heeft aangegeven dat hoewel veel modellen voorspellen dat de Noordelijke IJszee voor ten minste een deel ijsvrij zal worden vóór 2100, dat andere modellen voorspellen dat dit veel sneller zal gebeuren, al binnen de komende vijftig jaar. Hoe dan ook zullen de consequenties verwoestend zijn voor natuurlijke ecosystemen.

© NATGEO CREATIVE WORKS

Hoewel Katey erkent dat dit geen rooskleurig toekomstbeeld geeft, is ze vooral van mening dat mensen meer tijd moeten besteden in de natuur in plaats van in angst te leven. “Door naar buiten te gaan zal de impact op onze gezondheid en onze relatie met de natuurlijke omgeving verbeteren. Het terugwinnen van dit verband met de natuur is een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen. Als we ons hart erin leggen, zal dat onze toekomstige beslissingen aansturen om het juiste te doen.”

“Wanneer bedrijven en mensen slimme beslissingen nemen over welke technologie we gebruiken, heeft dat een positief effect op onze omgeving.”

© Jasper Gibson

“Wanneer we investeren in energiebesparende technologie, besparen we geld op de lange termijn en verminderen we tegelijkertijd onze CO2-voetafdruk.”

Katey drukt kopieën af van kaarten en gegevens van haar veldonderzoek en geeft aan dat bedrijven zoals Epson printers met warmtevrije technologie en laag stroomverbruik hebben geïntroduceerd. Minder energieverbruik betekent minder fossiele brandstoffen en dat betekent weer minder koolstofemissies in de atmosfeer.

© Jasper Gibson

De toekomst van printen: warmtevrije technologie

Met de overstap naar warmtevrije printers verbruikt u minder energie en kunt u de totale milieubelasting beperken.

Contact opnemen

Als u meer wilt weten over warmtevrije technologie, dan vult u onderaan uw gegevens in. Een vertegenwoordiger van Epson zal dan contact met u opnemen.

HEEFT U NOG ANDERE VEREISTEN?
Velden gemarkeerd met een * zijn verplichte velden.